Ψωρίαση

συμπτώματα ψωρίασης

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος πολυπαραγοντικής φύσης που προσβάλλει το δέρμα και τα νύχια, και συχνά συνοδεύεται από παθολογία του μυοσκελετικού συστήματος.

Εάν ανησυχείτε για κόκκινα, ξηρά μπαλώματα διαφόρων σχημάτων και μεγεθών στο δέρμα που είναι φολιδωτά και φαγούρα, κλείστε ένα ραντεβού με έναν δερματολόγο.

Οι γιατροί μας αντιμετωπίζουν την ψωρίαση χρησιμοποιώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση - χρησιμοποιώντας τόσο φαρμακευτικές μεθόδους θεραπείας (αλοιφές, τζελ, αερολύματα, δισκία και ενέσεις φαρμάκων) όσο και την καλά αποδεδειγμένη θεραπεία με φως excimer χρησιμοποιώντας μια ιταλική συσκευή λέιζερ.

Αιτίες ψωρίασης

Οι γιατροί αναφέρουν διάφορους λόγους για την ανάπτυξη της ψωρίασης:

  • Γενετική προδιάθεση - οι επιστήμονες έχουν περιγράψει μια σειρά από γονίδια, η παρουσία των οποίων προδιαθέτει για την εμφάνιση της νόσου.
  • Δυσλειτουργίες του ενδοκρινικού, του ανοσοποιητικού και του νευρικού συστήματος.
  • Αρνητικές επιπτώσεις ορισμένων περιβαλλοντικών παραγόντων.

Υπάρχουν επίσης προκλητικοί παράγοντες, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

  • Χρόνιες μολυσματικές ασθένειες (που προκαλούνται συχνότερα από στρεπτόκοκκο).
  • Κατάχρηση αλκοόλ, χρόνιος αλκοολισμός.
  • Καιρικές συνθήκες (ξηρό ή ψυχρό κλίμα).
  • Τραυματισμός του δέρματος (γρατζουνιές, τσιμπήματα εντόμων, ηλιακό έγκαυμα).
  • Συχνό συναισθηματικό στρες.
  • Λήψη ορισμένων φαρμάκων (για παράδειγμα, άλατα λιθίου, αδρενεργικοί αποκλειστές, από του στόματος αντισυλληπτικά, ανθελονοσιακά).
  • Απότομη διακοπή συστηματικών ορμονικών φαρμάκων.

Δεν πρέπει να εμπιστεύεστε τους μύθους ότι το ξηρό δέρμα και η υπερβολική υγιεινή μπορεί να προκαλέσουν ψωρίαση - αυτό δεν είναι απολύτως αλήθεια!

Στάδια ψωρίασης

Επί του παρόντος, οι γιατροί διακρίνουν 3 στάδια της νόσου:

  • Προοδευτική - χαρακτηρίζεται από αύξηση του αριθμού των στοιχείων εξανθήματος, σύντηξη βλατίδων και εμφάνιση νέων στοιχείων σε τραυματισμένες περιοχές. Οι πλάκες είναι έντονο ροζ και καλυμμένες με λέπια. Ο ρυθμός κυτταρικής διαίρεσης σε νέες βλάβες αυξάνεται 10 φορές.
  • Σταθερό - δεν παρατηρούνται φρέσκα στοιχεία, οι πλάκες έχουν στάσιμο-κόκκινο χρώμα, πρακτικά δεν υπάρχει ξεφλούδισμα, ο κνησμός δεν είναι σχεδόν ενοχλητικός.
  • Παλινδρομική - εξασθένηση της χρωματικής έντασης του εξανθήματος, τα στοιχεία του εξανθήματος είναι ωχρά, νέα δεν εμφανίζονται, δεν υπάρχει ξεφλούδισμα, δεν σημειώνονται υποκειμενικά σημάδια. Γύρω από τις πλάκες σχηματίζονται λευκά ψευδοατροφικά χείλη και στο κέντρο μεγάλων πλακών εμφανίζεται υγιές δέρμα. Στο σημείο του εξανθήματος παραμένουν άχρωμες κηλίδες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς έχουν στοιχεία στο δέρμα τους σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης ταυτόχρονα.

Συμπτώματα της νόσου

Ο δερματοφλεβιολόγος πρώτα από όλα προσέχει την παρουσία της ψωριασικής τριάδας. Αυτά είναι η ακριβής αιμορραγία, τα συμπτώματα του τερματικού φιλμ και η κηλίδα στεαρίνης.

Ένα "σημείο στεαρίνης" εμφανίζεται όταν ξύνετε τις πλάκες - μπορείτε να παρατηρήσετε αυξημένο ξεφλούδισμα και η επιφάνεια των βλατίδων γίνεται παρόμοια με μια θρυμματισμένη σταγόνα στεαρίνης.

Το λεγόμενο τερματικό φιλμ μπορεί να φανεί εάν τα λέπια αφαιρεθούν εντελώς - μια υγρή, λεπτή, γυαλιστερή μεμβράνη θα εμφανιστεί στην επιφάνεια.

Σημαντική αιμορραγία (σύμπτωμα Auspitz) - εκτίθεται στο δέρμα όταν αφαιρείται η κλίμακα.

Οι δερματολόγοι τονίζουν επίσης το φαινόμενο Koebner - την εμφάνιση ψωριασικών εξανθημάτων στο σημείο του τραύματος του δέρματος (γρατζουνιές, τραυματισμοί).

Τα συμπτώματα της ψωρίασης εξαρτώνται από τον τύπο της, αλλά υπάρχουν κοινά σημεία:

  • Εξανθήματα - είναι πάντα παρόντα με τη μία ή την άλλη μορφή.
  • Αίσθημα σφίξιμο του δέρματος στη θέση των ψωριασικών στοιχείων.
  • Κνησμός ποικίλης έντασης.

Οι πλάκες στην ψωρίαση εμφανίζονται σε διάφορα σημεία, αλλά υπάρχουν και περιοχές με τυπικό εντοπισμό:

  • Το τριχωτό της κεφαλής (με αυτή τη διάταξη των πλακών μιλάμε για σμηγματορροϊκή ψωρίαση)?
  • Γόνατα και αγκώνες?
  • Δερματικές πτυχές και επιφάνειες καμπτήρων - αγκώνας, αρθρώσεις γονάτων, βουβωνική χώρα, περιοχή της μασχάλης, κάτω από το στήθος (αυτός ο εντοπισμός μας επιτρέπει να μιλάμε για αντίστροφη ψωρίαση).
  • Οσφυϊκή, ιερό οστούν;
  • Παλάμες και πόδια – αντίστοιχα, με παλαμοπελματιαία ψωρίαση.
  • Ψωρίαση νυχιών – σκασίματα στις πλάκες των νυχιών, υπογλώσσιες αιμορραγίες, διαχωρισμός του νυχιού από το κρεβάτι του νυχιού (ονυχόλυση).

Εκτός από τις δερματικές εκδηλώσεις, η ψωρίαση προκαλεί και άλλα συμπτώματα. Για παράδειγμα, στην αρθροπαθητική μορφή θα είναι πόνος στις αρθρώσεις, πρήξιμο τους (τις περισσότερες φορές αυτές οι εκδηλώσεις εντοπίζονται στα πόδια, τα χέρια, τις αρθρώσεις του αστραγάλου και του γόνατος).

Τύποι ψωρίασης

Οι δερματολόγοι διακρίνουν διάφορους τύπους ασθενειών:

Χυδαίος(πλάκα, συνηθισμένη) είναι η πιο κοινή και αποτελεί το 90% όλων των περιπτώσεων ψωρίασης. Με αυτόν τον τύπο ασθένειας, επίπεδα φλεγμονώδη στοιχεία (βλατίδες) κόκκινου-ροζ χρώματος προεξέχουν πάνω από την επιφάνεια του δέρματος και έχουν σαφή όρια.

Τείνουν να συγχωνεύονται και σχηματίζονται πλάκες διαφορετικών μεγεθών, καλυμμένες με ασημί λέπια. Στην εμφάνιση θυμίζει γιρλάντα ή γεωγραφικό χάρτη.

Τα ψωριασικά στοιχεία εντοπίζονται κυρίως στο τριχωτό της κεφαλής, στην εκτεινόμενη επιφάνεια των αγκώνων και των γονάτων, στο δέρμα της πλάτης και του ιερού οστού, αλλά μπορούν να βρεθούν και σε άλλα σημεία.

Η ψωρίαση του αγκώνα αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση (υπάρχει μόνιμη πλάκα στον αγκώνα, και όταν τραυματιστεί αρχίζει να επιδεινώνεται).

Εξιδρωματικό– εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς με ενδοκρινικές παθήσεις (παχυσαρκία, διαβήτης κ. λπ. ). Στις βλάβες υπάρχει εξίδρωση, καθώς και κιτρινωπό-γκρι κρούστες.

σε σχήμα δακρύου– όπως υποδηλώνει το όνομα, στο δέρμα παρατηρούνται πολυάριθμες βλατίδες με τη μορφή φωτεινών κόκκινων σταγονιδίων, το ξεφλούδισμα και η διήθηση είναι ελάχιστα. Εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά και εφήβους μετά από στρεπτοκοκκικές λοιμώδεις νόσους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εντερική ψωρίαση εκφυλίζεται σε συνηθισμένη ψωρίαση.

Σμηγματορροϊκόςδιαφέρει ως προς τον εντοπισμό του - στοιχεία βρίσκονται στο πίσω μέρος του αυτιού και στις ρινοχειλικές πτυχές, στο στήθος, στην ωμοπλάτη περιοχή, στο τριχωτό της κεφαλής. Το χρώμα των φολίδων είναι κιτρινωπό, μερικές φορές απλώνονται στο δέρμα του μετώπου και σχηματίζεται ένα «ψωριασικό στέμμα».

Φλυκταινώδης– εκδηλώνεται ως περιορισμένα (στις παλάμες και τα πέλματα) ή εκτεταμένα εξανθήματα, που αντιπροσωπεύονται από επιφανειακές φλύκταινες.

Από τους φλυκταινώδεις τύπους διακρίνεται και η παλαμοπελματιαία ψωρίαση Barber, στην οποία φλύκταινες καλύπτουν τα πέλματα και τις παλάμες. Χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό, σύντηξη φλύκταινων με σχηματισμό κρούστας. Η ασθένεια επηρεάζει επίσης συχνά τα νύχια.

Οι φλύκταινες βρίσκονται επίσης στη γενικευμένη ψωρίαση Tsumbusch. Αυτός ο τύπος ασθένειας χαρακτηρίζεται από έντονο ερύθημα (κοκκίνισμα) και εμφάνιση επιφανειακών φλυκταινών. Υπάρχει κάψιμο και πόνος στις περιοχές του εξανθήματος. Οι βλάβες αναπτύσσονται γρήγορα, συγχωνεύονται και καλύπτουν μεγαλύτερες περιοχές του δέρματος. Με την ψωρίαση Tsumbusha, εμφανίζεται αποκόλληση της επιδερμίδας (ανώτερο στρώμα δέρματος) και σχηματίζονται οι λεγόμενες «πυώδεις λίμνες». Οι ασθενείς εμφανίζουν γενική κακουχία, βασανίζονται από πυρετό, κάψιμο και μυρμήγκιασμα στις πληγείσες περιοχές.

Ψωριασική ερυθροδερμία

Οι γιατροί εστιάζουν ειδικά σε αυτόν τον τύπο ψωρίασης, την ψωριασική ερυθροδερμία. Σε αυτή την περίπτωση, η παθολογική φλεγμονώδης διαδικασία αφορά όλο ή σχεδόν όλο το δέρμα. Γίνεται τραχύ, σφιχτό, καλύπτεται με ξεφλουδισμένα στοιχεία και το δέρμα γίνεται κόκκινο.

Πολλοί από τους ασθενείς μας παραπονιούνται για πυρετό που αυξάνεται σε υποπυρετικά επίπεδα και αισθάνονται αδιαθεσία. Υπάρχει αύξηση των περιφερικών λεμφαδένων. Η ερυθροδερμία μπορεί να αναπτυχθεί λόγω ακατάλληλης θεραπείας της ψωρίασης (λούσιμο, πολύ έντονο μαύρισμα, υψηλή συγκέντρωση φαρμακευτικών αλοιφών κ. λπ. ). Σε άλλες περιπτώσεις, η διαδικασία αναπτύσσεται σε υγιή άτομα εάν η ψωρίαση έχει μόλις ξεκινήσει και εξελίσσεται γρήγορα.

Εάν η ψωριασική ερυθροδερμία υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν βλάβη στα νύχια και απώλεια μαλλιών.

Ψωριασική αρθρίτιδα

Αυτή η παθολογία ονομάζεται επίσης αρθροπαθητική ψωρίαση. Η βλάβη των αρθρώσεων μπορεί να αναπτυχθεί παράλληλα με τα εξανθήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις αρχίζει ακόμη νωρίτερα και αποτελεί προάγγελο ψωρίασης.

Προσβάλλονται κυρίως οι μικρές αρθρώσεις των ποδιών και των χεριών, αλλά μερικές φορές οι αρθρώσεις του καρπού και του αστραγάλου εμπλέκονται επίσης στη φλεγμονώδη διαδικασία. Οι ασθενείς ανησυχούν για πόνο στις αρθρώσεις, οίδημα, παραμόρφωση και περιορισμένη κινητικότητα.

Διαγνωστικά

Το κύριο καθήκον της διάγνωσης είναι ο προσδιορισμός του ποσοστού των δερματικών βλαβών σε όλο το σώμα. Αυτό είναι απαραίτητο για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας σε έναν συγκεκριμένο ασθενή.

Υπάρχει η άποψη ότι για να κάνετε μια διάγνωση πρέπει να υποβληθείτε σε μεγάλο αριθμό εξετάσεων. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν συμβαίνει και αρκεί μια ενδελεχής εξέταση του εξανθήματος από έναν δερματοφλεβολόγο. Η ψωρίαση έχει χαρακτηριστικές εκδηλώσεις, επομένως η οπτική διάγνωση δεν είναι δύσκολη.

Σε τυπικές περιπτώσεις, αυτή είναι η ψωριασική τριάδα: ακριβής αιμορραγία, συμπτώματα τερματικού φιλμ και χρώση στεαρίνης. Πολύ συχνά, οι ασθενείς ενοχλούνται από κνησμό διαφόρων βαθμών έντασης. Σημαντική είναι και η παρουσία ψωρίασης σε συγγενείς.

Ωστόσο, υπάρχουν δερματικά συμπτώματα που πρέπει να διαφοροποιούνται κατά τη διάγνωση της νόσου. Για παράδειγμα, με τη βλατιδώδη σύφιλη παρατηρείται παρόμοια εικόνα. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει διαφορική διάγνωση, συμπεριλαμβανομένων ορολογικών μελετών.

Η ψωρίαση του τριχωτού της κεφαλής μερικές φορές συγχέεται με τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Με την ψωρίαση, ο γιατρός καθορίζει ότι υπάρχει μια βλατίδα στο δέρμα - δηλαδή μια συμπύκνωση που ανεβαίνει πάνω από το επίπεδο του δέρματος και καλύπτεται με λέπια.

Στην αρθροπαθητική μορφή της ψωρίασης (όταν δεν υπάρχουν δερματικά εξανθήματα), ο δερματολόγος θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι πρόκειται για ψωρίαση και όχι για ρευματοειδή πολυαρθρίτιδα.

Συχνά η ψωρίαση εμφανίζεται μαζί με άλλες ασθένειες, τότε οι γιατροί μιλούν για συνοδά νοσήματα. Για παράδειγμα, η ψωρίαση μπορεί να συνδυαστεί με στεφανιαία νόσο, διαβήτη, κατάθλιψη ή γαστρεντερικές παθολογίες.

Εάν ένας δερματολόγος διαγνώσει ψωρίαση, σίγουρα θα παραπέμψει τον ασθενή για διαβούλευση με γαστρεντερολόγο, καρδιολόγο, ρευματολόγο και ενδοκρινολόγο. Και αυτοί οι ειδικοί θα συνταγογραφήσουν μια εκτενή εξέταση (για κάθε ασθένεια υπάρχει μια τυπική λίστα εξετάσεων, ιδίως εξετάσεων αίματος).

Η διαγνωστική βάση της σύγχρονης κλινικής αντιπροσωπεύεται από τις πιο σύγχρονες συσκευές και συσκευές. Αυτό θα σας επιτρέψει να υποβληθείτε σε μια ολοκληρωμένη εξέταση για διάφορες ασθένειες.

Οι εργαστηριακές μελέτες πραγματοποιούνται με τη χρήση σύγχρονων βιοχημικών και αιματολογικών αναλυτών. Οι διαγνωστικοί γιατροί με υπερήχους εξετάζουν ασθενείς χρησιμοποιώντας προηγμένα μηχανήματα υπερήχων.

Στο ακτινολογικό τμήμα, εξοπλισμένο με την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας, μπορείτε να υποβληθείτε σε ακτινογραφία και μαστογραφία. Στην κλινική μπορείτε επίσης να κάνετε μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία οποιουδήποτε οργάνου.

Οι γιατροί του τμήματος λειτουργικής διάγνωσης έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν όλες τις απαραίτητες μελέτες: ΗΚΓ, ΗΕΓ, ηχοεγκεφαλογραφία, καθημερινή παρακολούθηση ΗΚΓ, καθημερινή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, να καθορίσουν τη λειτουργία της εξωτερικής αναπνοής και άλλους ζωτικούς δείκτες.

Το ευρύτερο φάσμα διαγνωστικών εξετάσεων που παρουσιάζονται στην κλινική μας επιτρέπει στους γιατρούς να εντοπίζουν ασθένειες σχεδόν σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης.

Θεραπεία

Ο κύριος στόχος της θεραπείας είναι ο έλεγχος της νόσου και η θέση της σε ύφεση (εξασθένηση ή εξαφάνιση των συμπτωμάτων). Στη θεραπεία της ψωρίασης, οι γιατροί χρησιμοποιούν πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα: φάρμακα (αλοιφές και άλλες μορφές δοσολογίας για εξωτερική χρήση, καθώς και δισκία για συστηματική θεραπεία) και φωτοθεραπεία με χρήση φωτός excimer.

Οι εξωτερικές θεραπείες περιλαμβάνουν κρέμες, αλοιφές, τζελ, γαλακτώματα και σπρέι που περιέχουν ορμονικά φάρμακα. Τα γλυκοκορτικοστεροειδή καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ανακουφίζουν από τη φλεγμονή. Παρουσιάζονται σε πολλές μορφές δοσολογίας σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση, ο γιατρός θα επιλέξει ένα ατομικό θεραπευτικό σχήμα για εσάς.

Για τη μείωση του κνησμού και της ξηρότητας του δέρματος, χρησιμοποιούνται ενυδατικές και μαλακτικές ουσίες.

Για την ανακούφιση των εκδηλώσεων της ψωρίασης στο τριχωτό της κεφαλής, συνταγογραφείται η χρήση ειδικών σαμπουάν.

Η καλσιποτριόλη (ένα ανάλογο της βιταμίνης D) συνταγογραφείται επίσης για τοπική θεραπεία.

Στη συστηματική θεραπεία, οι γιατροί συνταγογραφούν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Αυτά τα φάρμακα χορηγούνται συχνά σε μικρές δόσεις (μία φορά την εβδομάδα) για τη θεραπεία των δύσκολων στη θεραπεία κοινών τύπων ψωρίασης. Παρόμοια σχήματα χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η χορήγηση είναι από του στόματος, ενδοφλέβια, ενδομυϊκή ή υποδόρια.

Οι γιατροί συνταγογραφούν επίσης ρετινοειδή (φάρμακα με βιολογικές ιδιότητες παρόμοιες με τη βιταμίνη Α).

Τα συστηματικά γλυκοκορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται πολύ σπάνια και μόνο σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις.

Καθώς η διαδικασία υποχωρεί, η συχνότητα χρήσης εξωτερικών παραγόντων και φαρμάκων από το στόμα αλλάζει προς μείωση.

Σημειώστε ότι ορισμένα φάρμακα έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου (για παράδειγμα, εκλεκτικά ανοσοκατασταλτικά), επομένως αντενδείκνυνται σε έγκυες γυναίκες.

Καμία εναλλακτική θεραπεία δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα. Δεν πρέπει να πειραματίζεστε και να εμπιστεύεστε την υγεία σας σε παραδοσιακούς θεραπευτές και μεθόδους με μη αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.

Οι γιατροί μας σας προτρέπουν να μην κάνετε αυτοθεραπεία και να μην σταματήσετε (συνταγογραφείτε) στον εαυτό σας διάφορα φάρμακα, καθώς αυτό μπορεί μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση και να προκαλέσει αύξηση των εξανθημάτων!

Θεραπεία της ψωρίασης με χρήση συσκευής λέιζερ 

Το Κέντρο Δερματοφενεριολογίας σας προσφέρει μια αποτελεσματική μέθοδο θεραπείας της νόσου με χρήση συστήματος λέιζερ excimer. Αυτή είναι η κύρια φυσιοθεραπευτική θεραπεία για την ψωρίαση και κάποιες άλλες δερματικές παθήσεις με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα.

Μια λυχνία excimer λειτουργεί με ενώσεις ξένου-χλωρίου και εκπέμπει φως στην περιοχή UV. Μόνο ακτίνες συγκεκριμένου μήκους διαπερνούν το δέρμα και μειώνουν τη φλεγμονή στο δέρμα. Το πάχος των πλακών μειώνεται.

Οι ακτίνες επηρεάζουν μόνο τα «άρρωστα» κύτταρα χωρίς να επηρεάζουν το υγιές δέρμα. Αυτή η θεραπεία μειώνει τον πληθυσμό των Τ λεμφοκυττάρων σε περιοχές του δέρματος που καλύπτονται με πλάκες. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται σταθερή ύφεση και σε πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία με φως excimer καθιστά δυνατή την εγκατάλειψη των ορμονικών φαρμάκων.

Αυτή η μέθοδος σάς επιτρέπει να ξεχάσετε το μαρτύριο που επιφέρει η εποχιακή έξαρση στους ασθενείς με ψωρίαση.

Ο δερματολόγος εντοπίζει πρώτα ενδείξεις και αντενδείξεις για φωτοθεραπεία θεραπείας με μονοχρωματικό φως excimer.

Οι ενδείξεις περιλαμβάνουν:

  • Ψωρίαση;
  • Λεύκη?
  • Ατοπική δερματίτιδα;
  • Αποσπασματική φαλάκρα (αλωπεκία);
  • Αλλαγή στο χρώμα των ουλών.
  • Εκζεμα.

Υπάρχουν πολύ λίγες αντενδείξεις για τη διαδικασία, αυτές περιλαμβάνουν:

  • Εγκυμοσύνη;
  • Ογκολογικά νοσήματα;
  • Σοβαρή γενική κατάσταση.

Γιατί πρέπει να δώσετε προσοχή στη θεραπεία του συστήματος 

Οι δερματοφλεβολόγοι σημειώνουν μια σειρά από αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα της θεραπείας με φως excimer:

  • Το αποτέλεσμα είναι τοπικό, μόνο στις ψωριασικές πλάκες, οι ακτίνες δεν επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα.
  • Σε ήπιες περιπτώσεις, αρκεί να συνταγογραφηθεί μόνο φωτοθεραπεία και φωτοευαισθητοποιητές για να επιτευχθεί σταθερή ύφεση.
  • Συνταγογραφείται σε ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας (ξεκινώντας από 3 ετών).
  • Η θεραπεία με σύστημα λέιζερ δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο, ταιριάζει εύκολα σε οποιοδήποτε πρόγραμμα εργασίας.
  • Αποτελεσματικό για μια ποικιλία μορφών ψωρίασης.
  • Ελάχιστοι περιορισμοί.

Πώς γίνεται η διαδικασία θεραπείας;

Στο πρώτο σας ραντεβού, ο γιατρός θα σας κάνει μια εξέταση, κατά την οποία θα καθορίσει τον φωτότυπο του δέρματός σας και θα καθορίσει την ελάχιστη δόση υπεριώδους ακτινοβολίας.

Την επόμενη μέρα έρχεστε για ένα ραντεβού, όπου ο γιατρός καθορίζει το καταλληλότερο αποτέλεσμα της εξέτασης. Δηλαδή, ο γιατρός θα επιλέξει ξεχωριστά την ισχύ ακτινοβολίας, η οποία είναι κατάλληλη ειδικά για το δέρμα σας.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα σας συμβουλεύσει μόνο να περιορίσετε τα πικάντικα και λιπαρά τρόφιμα και να πίνετε πολλά υγρά.

Το αποτέλεσμα της φωτοθεραπείας εμφανίζεται μετά από λίγες μόνο διαδικασίες και για σταθερή ύφεση θα χρειαστείτε περίπου 5-10 διαδικασίες (σε ορισμένες περιπτώσεις 15).

Η διάρκεια μιας διαδικασίας είναι από 10-20 λεπτά, εξαρτάται από την περιοχή θεραπείας και τον αριθμό των προσβεβλημένων περιοχών.

Ψυχολογική βοήθεια

Σας ενθαρρύνουμε πάντα να θυμάστε ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική! Κι όμως, οι ασθενείς συχνά ανησυχούν όχι τόσο για την ενόχληση από την παρουσία εξανθημάτων όσο για την αντίδραση των άλλων. Αυτό είναι ιδιαίτερα επώδυνο για τις γυναίκες και τα παιδιά.

Τα παιδιά μπορεί να συμπεριφέρονται σκληρά σε ένα άρρωστο παιδί. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να συνταγογραφείται έγκαιρα θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της διαβούλευσης με έναν ψυχολόγο ή ακόμα και έναν ψυχοθεραπευτή.

Οφέλη από τη θεραπεία της ψωρίασης σε μια κλινική

Οι ασθενείς επιλέγουν τη θεραπεία της ψωρίασης για διάφορους λόγους:

  • Έμπειροι, καταρτισμένοι δερματολόγοι και κοσμετολόγοι.
  • Εξάλειψη δερματολογικών και αισθητικών προβλημάτων ταυτόχρονα.
  • Καινοτόμες μέθοδοι θεραπείας, ιδίως με χρήση συστήματος λέιζερ.
  • Οι πιο σύγχρονες διαγνωστικές μέθοδοι.
  • Ευκαιρία συνεννόησης με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Εάν ανησυχείτε για πλάκες, φαγούρα και ξεφλούδισμα του δέρματος, επικοινωνήστε με την κλινική. Μπορείτε πάντα να λάβετε ειδική ιατρική φροντίδα.

Πρόληψη της ψωρίασης

Το κύριο καθήκον των δερματοφλεβιολόγων είναι η πρόληψη της έξαρσης της ψωρίασης. Για το σκοπό αυτό, ορίζουν προληπτικά μέτρα:

  • Πρόληψη του στρες;
  • Πρόληψη κρυολογήματος;
  • Έλεγχος εστιών χρόνιας λοίμωξης.
  • Άρνηση από τραχιά, στενά ρούχα που τραυματίζουν το δέρμα.

Χάρη στα προληπτικά μέτρα και την έγκαιρη θεραπεία της ψωρίασης, οι γιατροί είναι σε θέση να μειώσουν γρήγορα τη σοβαρότητα της νόσου και να επιτύχουν την εξαφάνιση πολλών συμπτωμάτων της νόσου.

Τι συμβαίνει εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπιστεί;

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το εξάνθημα θα εξαπλωθεί και θα γεμίσει όλο και περισσότερο το δέρμα. Είναι δυνατή μια μετάβαση στον ερυθροδερμικό τύπο, που είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.